Terugkeer naar de liefde
Boekentip!,  Spiritueel

Terugkeer naar de liefde; Marianne Williamson

Dit spiritueel boek verdient zijn plek in de top 10 beste boeken voor persoonlijke groei ooit!

In de basis zijn er 2 emoties; angst en liefde. In haar boek Terugkeer naar de liefde; leven met de principes van een curus in wonderen” neemt Marianne Willamson ons mee in deze 2 emoties. Regelmatig citeert ze uit een Cursus in Wonderen en vertaalt en koppelt deze aan jouw dagelijkse realiteit. Dit maakt haar boek leesbaar, toepasbaar en inspirerend.

In een wereld geregeerd door angst is haar boek verfrissend en hoopgevend. 

In haar boek dat gebasseerd is op de Cursus in Wonderen refereert ze vaak aan het woord God. Voor de niet gelovigen onder ons kan dit even wennen zijn. Al eeuwen lang wordt het woord God enkel gekoppeld aan religie en de kerkelijke instituten. In Terugkeer naar de liefde staat God voor liefde, universum, oneindige bron of welk woord ook maar met jou resoneert. Laat je hierdoor niet weerhouden en lees vooral door!

De vele inspirerende passages zullen je stof tot reflectie en contemplatie opleveren en vele nieuwe inzichten opleveren die direct toepasbaar zijn in jouw leven.

Al meerder keren heb ik dit boek gelezen en iedere keer lees ik iets nieuws, is het alsof ik voor het de eerste keer lees. 

Ik had al vaker met de gedachte gespeeld dat het leven een club was waar je alleen bij kon horen als je het wachtwoord kende – en dat iedereen het wachtwoord kende behalve ik.

Al bij het voorwoord grijpt ze je met haar woorden vol herkenning. Mijn leven lang voel ik me al een “alien”  in deze wereld. Ik heb nooit iets begrepen van strijd, concurrentie, winnen, presteren. Ik begreep niet waarom sommigen er wel en sommigen er niet bij leken te horen, waarom het belangrijk was dat je mooi of slank was, waarom er andere regels voor mannen dan voor vrouwen leken te gelden. Nooit snapte ik waarom het leuk was om naar films vol agressie te kijken. Of waarom mensen zich anders voordeden dan ze echt waren…

Maar omdat dat de  spelregels  van het leven bleken te zijn speelde ik mee. En stapje voor stapje werd ik een volleerd speler. Eenmaal volwassen  dacht ik echt dat presteren, opleiding en carriere maken het doel van mijn leven waren. Tot de zomer van 2014 , toen ik stevig werd wakker geschud door een vette burnout. Toen kwam oa dit boek op mijn pad, één van de boeken die mijn leven veranderde.

De herkenning was een verademing; ik was geen alien! Het hele boek door las ik teksten die voelde als thuiskomen.

Ons is geleerd te denken in termen van competitie, strijd en ziekte; te denken dat onze hulpbronnen opraken, te geloven in beperkingen, schuld, slechtheid, de dood, schaarste en verlies.

Het woord “angst” kreeg een totaal andere lading voor mij en ik begon te begrijpen dat ook ik mijn leven was gaan leiden vanuit angst, vanuit mijn ego.

Ik ontdekte dat ik zelf mijn grootste vijand was geworden, dat ik letterlijk meedogenloos was als het ging over mijn zelfbeeld.

Misschien heeft je moeder herhaaldelijk gezegd; “Dat lukt je nooit schat.”. Maar nu zeg je tegen jezelf; “Wat een nietsnut ben jij. Je doet alles verkeerd. Je hebt het weer verknald. Ik haat je!”. We zijn meedogenloos voor onszelf!

In Terugkeer naar de liefde legt Marianne Willamson ons uit hoe we allemaal energetisch met elkaar verbonden zijn en hoe het ego ons weerhoudt om die verbondenheid te voelen. Vanuit dit gevoel van afgescheidenheid ontstaat de angst, de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om er niet bij te horen, de angst om afgewezen te worden. Als je eenmaal begrijpt dat we energetisch één zijn begrijp je ook dat de oplossing voor jouw pijn ligt in het delen van jouw liefde en compassie met anderen.

Wat we aan anderen geven, geven we aan onszelf. Wat we anderen onthouden, onthouden we onszelf. We zijn als spaken van een wiel; we stralen allemaal vanuit hetzelfde middelpunt.

Gedurende het boek ga je steeds beter begrijpen dat liefde altijd de juiste en enige keuze is. Dat angst (donker) alleen kan worden opgelost met liefde (licht). 

Ze geeft in haar woorden betekenis aan ons bestaan hier op aarde. 

Het lezen van Terugkeer naar de Liefde biedt rust en mega veel inzichten. Het is een prachtige start voordat je begint aan een Cursus in Wonderen. Vooral de praktische toepasbaarheid en haar vele voorbeelden uit het dagelijks zijn inspireren en zetten je aan tot een andere zienswijze.

Vooral het hoofdstuk over werk geeft veel inzicht in de toepasbaarheid van dit principe in ons dagelijks leven. Het geeft inzicht in hoe het huidige winstbejag en de geldverdien-drift gebaseerd is op angst (tekort, niet genoeg, schaarste) en daarom uiteindelijk niet duurzaam kan zijn. Het leerde mij waarom mijn werk mij soms zoveel energie kostte, dat kwam niet door het harde werken, maar  door de door angst geregeerde cultuur die binnen zoveel bedrijven heerst. 

Werken in een context van angst (hoe onzichtbaar en subtiel die angst soms ook is) slurpt energie. Dit boek leert ons dat het anders kan en dat wij instaat zijn om daar direct verandering in te brengen door onze eigen perceptie te verschuiven van angst naar liefde.

Wonderdoeners doen niet alleen zaken om geld te verdienen, ze doen zaken om liefde te verspreiden.

In haar woorden geeft ze een andere betekenis aan de definitie” carriere” en loopbaan. Ze laat je inzien dat je door het shiften van jouw perceptie meteen al kunt terugkeren naar de liefde. Door je werk met liefde te doen, met de intentie om een liefdevolle bijdrage te leveren kom je los van de betekenisloosheid.

Die liefde dat kan de liefde voor je klanten zijn en/of de liefde voor de mensen waar je mee samenwerkt.  Iedereen kan een wonderdoener zijn, het vraagt enkel om een shift in je eigen perceptie.

Maak je eigen werk en werkomgeving prettiger door alles wat je doet met een liefdevolle intentie te doen. Je zult oprecht verbaasd zijn over het effect dat dat heeft op jou en jouw omgeving. 

Terugkeer naar de Liefde; voor mij een absolute mustread voor persoonlijke groei en die mensen die een liefdevolle bijdrage aan deze wereld willen leveren.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.