Succes…het nieuwe drug van deze tijd?

Afgelopen zaterdag stond er een mooi kwetsbaar artikel met Wende Snijnders in onze regionale krant. Het artikel triggerde mij enorm omdat het wederom een “bewijs” was dat het hebben van succes je geen garantie geeft op je goed voelen over jezelf. En zolang je je niet goed voelt over jezelf zul je nooit en te nimmer geluk, rust en acceptatie vinden.

Zal je blijven “zoeken”, zal je onrust blijven ervaren en zal je heel hard blijven “werken”.

Wende Snijder, succesvol zangeres, winnares van 2 keer een Edison en een Gouden Harp, stond op het podium uit liefde voor haar muziek en maar dacht alleen maar “vindt me nou leuk, hou nou van me”.

Stap voor stap leerde ze dat deze (externe) waardering nooit genoeg zou zijn zolang ze zichzelf niet zou waarderen. In haar hoofd was continu een stemmetje actief die haar dingen zei als “Een concert? Jij?? Denk jij nou echt dat dit een goed liedje is?”

Net als heel veel andere mensen kampte ook Wende met “het niet goed genoeg” syndroom.

Onze reactie op deze stemmetjes (die ik je draak/draken noem) is op zoek te gaan naar waardering & erkenning van buitenaf of zoals Wende dat zo mooi zegt in het interview; “iedere dag was een nieuwe zoektocht op zoek naar schouderklopjes”.

Ik noem succes daarom vaak de drug van deze tijd! Het hebben van succes, het ontvangen van schouderklopjes geeft je voor even een gevoel van euforie! Yes, I did it! Het geeft je voor even een positief gevoel over jezelf.

“Ik krijg applaus, ik krijg waardering, ik heb die baan en mijn omgeving is trots op me, ik heb een super goede beoordeling, o wow ze zien mij als potential voor deze organisatie…enz….Wow, dat is echt een lekker gevoel! Ze vinden me goed!”

Maar die euforie duurt maar even, een uur, een week, misschien zelfs een maand en daarna is dat gevoel weg.

En dus ga je op zoek naar nieuw succes, meer gevoel van erkenning en waardering. Het moet steeds een beetje beter, sneller, mooier, slimmer…zodat jij je goed voelt over jezelf.

Ongemerkt vraag je steeds meer van jezelf, leg je de lat voor jezelf steeds hoger, maar ongemerkt vraagt ook je omgeving steeds meer van jou.

Want waar je gisteren nog applaus voor kreeg is vandaag normaal. Nog een tandje erbij dus! Een 8 is niet meer goed genoeg, het moet nu een 9 zijn!

En eerlijk is eerlijk, het gevoel van het behalen van je succes is natuurlijk ook een heerlijk gevoel!

Maar het is ook een verslavend gevoel, goed genoeg is ineens niet goed genoeg meer.

Want voor goed genoeg krijg je geen applaus, krijg je geen waardering, geen erkenning. Goed genoeg kan iedereen, dus moet jij excelleren, moet jij een uitzondering zijn, moet jij net iets meer kunnen dan die ander, dan krijg je applaus, dan voel je erkenning en waardering.

Dus ga jij de concurrentie aan, wordt je misschien competitief, gaat het je om de “winst”, om de nog mooiere baan, nog meer verantwoordelijkheid, nog meer ballen in de lucht houden.

“Zie haar eens…wow….hoe doet ze het…? Knap hoor!!” En hoppa…daar is het weer, de drug die succes heet. Dat heerlijke gevoel, die rush!

Het is zo vermoeiend….die constante zoektocht naar die schouderklopjes, naar die rush van het succes, naar die waardering&erkenning van een ander. Hoe heerlijk zo het zijn als je daar niet meer naar op zoek hoeft omdat je weet & voelt dat je goed genoeg bent?

Maar wanneer is het dan goed? Wanneer heb je voldoende succes gehad? Wanneer heb je zoveel succes gehad dat je zelf ook eindelijk gaat geloven dat je meer dan goed genoeg bent? Wanneer heb je voldoende waardering en erkenning van anderen gehad? Wanneer mag je rusten? Wanneer hoef jij niet meer te rennen en je te bewijzen? Wanneer heb jij geen behoefte meer aan de drug die succes heet?

Mijn antwoord? NOOIT, tenminste nooit als je precies dat blijf doen wat je nu al doet.

Zolang jij niet leert omgaan met de stemmetjes in jouw hoofd, zolang jij jouw draken niet leert te temmen, zul je blijven zoeken naar die waardering buiten jezelf en zal het nooit genoeg zijn.

Wil ik nou zeggen dat ik anti-succes ben? Nee natuurlijk niet!

Het is heel fijn om een succes te behalen als je ergens heel hard aan gewerkt hebt, als je je ziel en zaligheid erin gelegd hebt. Ik kan me voorstellen dat het voor Wende heerlijk is om te ervaren dat zij met haar muziek mensen raakt en dat applaus een heerlijk geluid is. Ik merk bijvoorbeeld dat ik ontzettend geniet als ik merk dat ik vrouwen heb ik mogen inspireren met mijn blogs of tijdens coach gesprekken. En ja, ook dat is succes!

De hoofdvraag is; voor wie doe je wat je doet? Of zoals Wende in haar interview zo treffend zegt; “Ik doe het nu in de eerste plaats voor mezelf. Het eerste schouderklopje komt van mij”.

Mijn nieuwe definitie van succes is daarom: “Succes is waarderen wie je bent, waarderen wat je doet en waarderen hoe je dat doet!” (Maya Angelou)

Het gevoel van succesvol zijn ligt in jou….stop met het zoeken naar de waardering en erkenning buiten jezelf en start met het waarderen van wie jij bent! Je bent meer dan goed genoeg, je bent Amazing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.