Practice what you preach!

Ooit had ik een huisarts, hij was veel te zwaar, had echt overgewicht, waarschijnlijk obesitas. (ik weet niet precies wanneer je dat hebt maar mijn gezonde verstand vertelde mij dat deze man wel heel erg dik was). Ooit kwam ik bij hem met knie-klachten. Hij zei toen tegen mij dat het voor mijn knieën en mijn algehele gezondheid beter was als ik een paar kilo zou afvallen…Yeah right! Kijk even naar jezelf dacht ik toen.

Op de een of andere manier kwam deze dokter op dat gebied niet geloofwaardig op mij over, deze man met zwaar overgewicht vertelde mij dat ik moest afvallen. Practice what you preach dacht ik toen.

En zo werkt het wel. Je verwacht van degene die jou advies geeft dat zij weet waar zij het over heeft en dat ze een voorbeeld is.  Dat zij met haar gedrag in het dagelijkse leven laat zien dat dat wat ze adviseert ook realistisch en haalbaar voor jou is.

En zo werkt het dus ook voor mij. Van mij naar jou. Want ik kan wel zeggen dat je Amazing bent, dat je voor jezelf mag kiezen, dat je goed voor jezelf moet zorgen maar dan moet ik het zelf natuurlijk helemaal doen! Sterker nog ik moet jouw voorbeeld zijn en jou laten zien dat het echt kan en mag!

Al een paar weken loop ik met vage schouderklachten, al een paar weken doe ik alsof het er niet is. Het komt niet uit, ik heb er geen tijd voor, het gaat vanzelf wel over….je weet vast wel hoe dat gaat.

Gisterochtend ging het niet meer en heb ik de fysio gebeld. Diagnose; schouderblessure, intapen, 3 dagen rust en vanaf dinsdag met beweging weer kracht opbouwen. Wacht ff…3 dagen rust???

Meteen gingen mijn radartjes draaien….morgen heb ik een bezoek aan een grote multinational, ik mag notabene op uitnodiging van  mijn coach met haar mee, dat kan ik echt niet afzeggen! Zaterdag ga ik flyeren in de stad om vrouwen te informeren over mijn event van 13 mei, dat moet sowieso doorgaan! En daarnaast…3 dagen rust? Ik ben ZZP’er, niet werken is geen geld, dus dat is ook geen optie! En als klap op de vuurpijl rook mijn innerlijke criticus zijn kans!

 • “Loop niet zo te zeuren, iedereen heeft wel eens pijn, gewoon doorgaan!”
 • “Wat zullen ze wel niet zeggen als je morgen afzegt, dat kan echt niet hoor!”
 • “Ja joh..ga jij lekker 3 dagen niets doen….het geld groeit wel aan de boom in je tuin”

Blablabla….het was feest voor mijn draak!

Al met al duurde dit een paar uur met natuurlijk een flinke huilbui als toetje! Want buiten alles wat ik voelde en ervaarde, ervaarde ik ook heel veel weerstand….ik had hier zo geen zin in!

En ineens viel het kwartje….en kwam er ruimte voor alles waar ik in geloof en wat ik met jullie deel. Ik stopte met vechten tegen wat er was en liet alles toe. De pijn, het verdriet, de schaamte, alles mocht er zijn!

En tuurlijk…toen ontstond er ruimte om keuzes te maken zonder schuldgevoel. Ik besloot niet naar het bedrijfsbezoek te gaan en ook niet te gaan flyeren zaterdagmiddag. Ik besloot de ochtend op de bank door te brengen met een boek en me te wentelen in het gezelschap van mijn hondje.

En natuurlijk vind ik het vervelend dat ik anderen moet teleurstellen. ´Eén van mijn waarden is “afspraak ik afspraak”, dus het druist tegen mijn waarde in om een afspraak af te zeggen. En ja ik vind het ook lastig dat ik een paar dagen niet kan “werken” en mijn rust neem. Maar ik kan en mag het doen. Omdat ik het waard ben, omdat ik in mezelf mag investeren, omdat ik voor mezelf mag zorgen, sterker nog omdat voor mijzelf zorgen een noodzaak is en geen luxe!

Het maken van de keuze om de komende dagen even goed voor mezelf te zorgen (en uiteraard goed voor me te laten zorgen) geeft me rust, ruimte en kracht! Het is niet altijd makkelijk maar als je zo’n keuze gemaakt hebt voel je weer dat je een stapje verder gegroeid bent.

Practice what you preach geld voor mij net zo goed als voor mijn huisarts van vroeger. Ik kan jou niet verder helpen dan dat ik zelf ben….dus ontwikkel ik me door en leer ik bij! Maak ik keuzes, voel ik de pijn en ervaar ik de persoonlijke groei!

Zo kan ik een voorbeeld zijn voor jou waardoor jij weer een voorbeeld kunt zijn voor een ander!

Warme groet,

Marjolein

 

Energia!

energia.marjoleindejong@gmail.com

06-39 67 99 71

boek een gratis online kennismaking sessie!

2 Comments on Practice what you preach!

 1. Rita
  21 april 2017 at 21:47 (1 jaar ago)

  Knap, dat je het zo kunt verwoorden.. Wat zal dit een moeilijke beslissing geweest zijn. Geniet van je rust

  Beantwoorden
  • marjoleindejong
   23 april 2017 at 12:36 (1 jaar ago)

   Het was inderdaad een lastige keuze! Maar kiezen heeft een magische kracht….! Na de keuze komt de rust en ruimte!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.