Houd jij alle ballen in de lucht? Laat ze allemaal maar vallen…..

He superwoman, miss control, working mom, carrieretijger, miss perfect, ploetermoeder! Jongleer je er lekker op los? Lukt het jou nog steeds om alle ballen in de lucht te houden?

Lukt het je nog steeds om voor iedereen te zorgen, de steunpilaar van jouw omgeving te zijn, de beste manager die jouw werkgever zich maar kan voorstellen te zijn, alles op rolletjes te laten lopen, een supermoeder te zijn?

Hoor je je omgeving vaak zeggen “ik snap niet hoe ze het allemaal voor elkaar krijgt?”

Maar kom op….wees eens eerlijk….snap jij zelf nog wel hoe je het allemaal combineert? Je doet het allemaal nog wel maar is het eigenlijk wel te doen? Ben je eigenlijk niet doodmoe en uitgeput? En een veel belangrijker vraag…is dit eigenlijk wel wat je wilt? Ben jij aan het leven of aan het overleven?

Is dit het “later als ik groot ben” gevoel? Is dit het leven waar je over fantaseerde toen je klein was? Doe jij die dingen in jouw leven die voor jouw belangrijk zijn?

Is het antwoord eigenlijk NEE!!?

Hoe zou dan het zijn als je alle ballen die je nu in de lucht houdt allemaal zou laten vallen, zo ineens? Gewoon niets meer opvangen en ook niets meer oprapen?

Paniek? Hartkloppingen? Denk je misschien “die vrouw is niet goed bij haar hoofd!”

En dat snap ik….dat dacht ik ook!

“Laat je maar vallen, laat maar los, er zijn zoveel mensen die je willen opvangen” zei mijn fysiotherapeut zo’n kleine maand voor mijn burn-out nu 3 jaar geleden. (Zij zag het natuurlijk allang aankomen, maar ik niet…althans ik KOOS ervoor om het niet aan te zien komen!) Ik dacht ook “je bent niet goed, je weet niet waar je het over hebt”. Ik kan niet vallen, ik kan niets loslaten, er zijn zoveel mensen afhankelijk van mij.

Mijn team zat midden in een reorganisatie waar ik als manager verantwoordelijk voor was, mensen zouden hun baan kwijtraken. Mijn beide dochters zaten in hun eindexamenjaar, en aangezien ik  alleen met mijn meiden was moest ik er voor hen zijn!

De nieuwe directeur was net begonnen en als verantwoordelijke P&O manager moest ik er voor haar zijn die eerste paar weken.

En dan hebben we het nog niet over het huishouden, boodschappen, was, tuin…enfin ik hoef jou  niet uit te leggen welke ballen we hoog te houden hebben.

Nee, me laten vallen en loslaten was geen optie en dus ging ik door.

En dus viel ik om, nog geen 3 weken later. Domweg omdat mijn lijf het niet meer deed, zie het een beetje als “wie niet luisteren wil moet maar voelen”, zoiets.

En guess what? Er gebeurde niets…..alles ging door. Collega managers verdeelden razendsnel mijn taken, mijn omgeving nam binnen een paar dagen mijn huishouden over, mijn dochters ontpopte zich ineens als jong volwassene ipv als lamlendige pubers, alles ging gewoon door.

Ja! Ik weet het, jouw situatie is anders! Jouw kinderen zijn misschien kleiner of je hebt geen omgeving die iets van je over kan nemen….ik ken je niet dus ik heb geen idee en geen oordeel. En natuurlijk is het onzin, je hoeft niet alle ballen te laten vallen. Maar het is misschien wel tijd om keuzes te maken! Welke bal houdt je vast en welke laat je los?

Dus oké, een compromis. Je laat niet alle ballen ineens vallen, maar je gaat ze wel eens allemaal opschrijven. Welke ballen houd jij nu eigenlijk allemaal in de lucht. En bij iedere bal stel je jezelf de volgende vraag:

 1. Is deze bal wel voor mij?
 2. Is er echt geen ander alternatief?
 3. Kan ik deze bal ook aan iemand anders geven?
 4. Kan ik hulp vragen bij het opvangen van deze bal?
 5. Wat gebeurt er echt als ik deze bal gewoon laat vallen en niet meer opraap?

Voorbeelden van ballen die in je de lucht houdt?

 • Je dochter van 10 iedere ochtend naar school brengen omdat je haar nog niet alleen (durft) te laten gaan.
 • Hulpmoeder op school zijn in combinatie met je drukke baan.
 • Elke ochtend het brood smeren voor je kinderen.
 • Thuis je mail van je werk bijwerken omdat je daar op je werk niet aan toe komt.
 • Ja zeggen als je eigenlijk een nee voelt.
 • Enzovoort……..

Schrijf ze allemaal op en stel je bij iedere bal de bovenstaande vragen!

En vind je dat lastig? Stel dan eens een hulpvraag!

Vraag mij dan om je te helpen! Ik maak dan een half uur voor je vrij om je op weg te helpen!

Op een moment en plaats dat het jou uitkomt.

Boeken kan via Competencer via deze link!

 • Marjolein de Jong
 • Energia!
 • 06-39 57 99 71

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.