F..ck het “niet goed genoeg” syndroom!

Ik ben zo klaar met het “niet goed genoeg” syndroom, ik merk dat ik zo boos ben….waarop?

Weet ik niet….op ons, op alle vrouwen die zichzelf niet goed genoeg vinden, die zich 180 gr in de rondte draaien om alle ballen in de lucht te houden, op alle vrouwen die pleasen om maar aardig gevonden te worden, op alle vrouwen die hun eigen grenzen niet erkennen, sterker nog niet eens kennen, op alle vrouwen die denken dat ze thuis volledig fulltime moeder moeten zijn en op hun werk volledig fulltime manager (of wat je dan ook maar doet).

Weet nog niet zeker of ik boos of verdrietig ben….ik weet alleen dat het mij heel diep raakt!

Gisteravond was de eerste aflevering van “Sophie in de mentale kreukels”, wow….als je het over de kracht van kwetsbaarheid hebt.

Gedurende het programma merkte ik dat ik verdrietig en boos  werd…ik hoorde zinnen die ik zo herken maar die ik vooral zoveel om me heen hoor en dat raakt me zo…

 • “je neemt jezelf nergens tegen in bescherming”
 • “je hebt zulke hoge verwachtingen die je jezelf oplegt”
 • “je wilt het goed doen voor iedereen”
 • “je hebt een super super groot verantwoordelijkheidsgevoel naar je werk”
 • “dat wat men van je vraagt dat lever jij ook meteen”
 • “ik wil doorpakken en niet zeiken”
 • “ik had beter dit of dat….”
 • “ik heb gefaald”
 • “ik ben niet goed genoeg”

 

En vooral die laatste…”ik ben niet goed genoeg” is mijn inziens de kern van vele vele burnouts! Want waarom leg je jezelf zulke hoge verwachtingen op? Waarom wil je het goed doen voor iedereen? Waarom heb je zo’n super super hoog verantwoordelijkheidsgevoel naar je werk?

Omdat je op zoek bent naar erkenning! Omdat je op zoek bent naar iemand die jou het gevoel geeft dat je “goed genoeg” bent.

En dat gaat NOOIT gebeuren! Want ook al zeggen 100 mensen tegen jou dat je goed genoeg bent, als jij het zelf niet gelooft krijg je nooit het gevoel waar je naar op zoek bent!

En dus ga je door….ga je al je grenzen over, stel je verkeerde prioriteiten waar je dan weer een schuldgevoel over hebt, negeer je alle signalen van jouw lichaam en doe je je sterker voor dan je je voelt.

Ik ben er zo klaar mee….ik ben zo klaar mee het “nooit genoeg” syndroom! Ik zie de prachtigste vrouwen totaal in de vernieling zitten alleen maar omdat ze het goed willen doen.

Ik wil het wel uitschreeuwen…”JIJ BENT MEER DAN GOED GENOEG! JE BENT PRACHTIG, PERFECT, HELEMAAL AF, PRECIES ZOALS JE BENT!”, maar ik weet dat dat niet helpt. Jij moet het geloven, jij moet het voelen, je hebt niets aan mijn woorden.

Ik ken je worsteling zo goed……….ik heb het “niet goed genoeg” syndroom uitgevonden!

Ik had het zelfvertrouwen van een nat washandje, ik dook in 2014 keihard een burnout in omdat ik alles en iedereen boven mezelf plaatste.

En wat was het confronterend om in die burnout te moeten constateren dat ik mezelf niets waard vond, dat ik mezelf geen liefde waard vond, dat ik mezelf niet goed genoeg vond.

Want ik was toch die van zelfvertrouwen blakende manager, die superstoere alleenstaande carriere-moeder? Met die mooie lease auto, vakanties naar Curacao en een heerlijk huis midden in de stad? Ik had toch alles wat ik wilde?

Stapje voor stapje vond ik mezelf terug….ik ben letterlijk de confrontatie met mijn spiegelbeeld aangegaan en heb de vrouw die ik daar zag opnieuw leren kennen en ben zoveel van haar gaan houden! Ben ik perfect? JA! Ben ik perfect in de zin dat ik geen fouten maak? NEE! Maar ik weet nu dat ik precies goed ben zoals ik ben, dat ik mijn schaduwkanten mag omarmen. Dat ik niet continu een gevoel van geluk hoef na te streven maar dat ik gewoon mag zijn….met alles wat er is, alles wat ik in me heb en met alles wat zich in mijn leven aandient.

En geloof mij……pas als jij echt houdt van die vrouw die je iedere ochtend tegenkomt in de spiegel. Als je echt blij wordt als je haar ziet, pas dan kun je jezelf in bescherming nemen, pas dan leg je minder hoge verwachtingen aan jezelf op, pas dan hoef je het niet meer perse goed te doen voor IEDEREEN….pas dan kom je tot rust, pas dan gun je jezelf rust.

Ik wou dat ik het bereik van Sophie Hildebrand heb maar dat heb ik nog niet…ik wil zo graag zoveel vrouwen laten weten dat ze MEER DAN GOED GENOEG ZIJN! Als je me met deze missie wilt helpen deel dan mijn blog…wie weet inspireren we dan samen nog meer vrouwen!

Volgende week zit ik weer aan de buis….alle respect voor Sophie! Je bent mijn held Sophie, jouw kwetsbaarheid en menselijkheid raakt zoveel mensen….

Lieve groet Marjolein

Energia!

energia.marjoleindejong@gmail.com

06 – 39 57 99 71

Boek nu gratis een online kennismakingsgesprek met mij! 

 

1 Comment on F..ck het “niet goed genoeg” syndroom!

 1. Rita
  22 maart 2017 at 22:25 (1 jaar ago)

  Wat een vreselijk mooie foto

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.