De meeste mensen deugen
Boekentip!,  Mens & Maatschappij,  Persoonlijke groei

De meeste mensen deugen; Rutger Bregman

Persoonlijke groei gaat niet alleen over jou, over jezelf beter leren kennen. Persoonlijke groei gaat ook over “de mens” beter begrijpen, meer context krijgen over de wereld waarin je leeft. Zodat je mensbeeld kan shiften en ontwikkelen. 

Persoonlijke groei gaat over altijd blijven openstaan voor nieuwe ideeën en denkbeelden. “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman biedt je een nieuw denkbeeld. Een radicaal denkbeeld zoals hij zelf beschrijft in zijn voorwoord.

Het kan dus ook niet anders dan dat dit boek in de top 10 beste boeken ooit voor persoonlijke groei staat. Het schets met recht een radicaal beeld, een verfrissend geluid dat zich nu vooral nog op de achtergrond en bij de “goedgelovigen” onder ons verspreid. Maar het is tijd voor verdere verspreiding. Een verdere verspreiding van dit positieve virus dat ons mens- en wereldbeeld voorgoed kan veranderen. 

De wijze waarop je naar de wereld kijkt bepaalt de manier waarop je op deze wereld reageert.

“Gevoelens zijn de manier waarop je het leven waarneemt. Waarneming inspireert je manier van leven.” -Danielle LaPorte.

Ik heb altijd geloofd in de goedheid van de mens. Met hand en tand verdedigde ik mijn overtuiging, die vaak tegen dovenmans oren was gericht. Ik geloof oprecht in de juiste intentie en essentie van de meeste mensen. Ik weet en geloof dat er “slechte” mensen zijn, ik leef niet in een of andere sprookjeswereld. Maar het is een bewuste keuze om het positieve in de mens te zien en daarmee te bekrachtigen. Om op die manier mijn bijdrage aan een mooiere wereld te leveren.

In mijn rol als moeder maar ook als manager bij verschillende grote bedrijven ligt mijn nadruk op deze goede intentie en essentie van de mens. Ik geloof dat macht (willen) hebben te maken heeft met angst.Ik geloof dat controle (willen) uitoefenen voortkomt uit angst. Ik geloof dat liefde en vertrouwen de twee emoties zijn die een positieve bijdrage aan deze wereld kunnen leveren.

De meeste mensen deugen.

Zonder zijn ogen te sluiten voor het “kwaad” in deze wereld neemt de schrijver je mee in prachtige verhalen, waar gebeurde voorbeelden van goedheid en laat hij je welke (negatieve) invloed media, politiek en religie op ons mensbeeld kunnen hebben.

Boeiend, inspirerend, verfrissend. Een boek vol hoop, vertrouwen, feiten en positiviteit. Een boek dat we juist in deze bizarre realiteit waarin we ons nu bevinden haast een mustread is. Het enige wat we kunnen doen is terugkeren naar vertrouwen, liefde en hoop. Het enige wat we kunnen is weer vertrouwen op het feit dat de meeste mensen deugen.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.