Nog een burn-out? Dacht het niet!

“Wat staat er nu echt tussen jou en het grote succes in Marjolein?”

Deze vraag kreeg ik vorige week van mijn business coach. En ik had geen idee, voor mijn gevoel deed ik alles “goed”, begint mijn bedrijf echt te lopen en heb ik geen last van een blokkade (zoals je dat zo vaak hoort). En toch….de vraag bleef in mijn hoofd ronddwalen, want laat ik eerlijk zijn…ze had wel een punt. Ook ik merk dat ik ergens mezelf tegenhoud…maar het antwoord had ik niet.

Zoals het zo vaak bij mij gaat met het laten “prutten” van vragen, kwam het antwoord vrijdag ineens glashelder in me op. Kak….ik ben bang om succes te hebben, want bij succes hoort heel hard werken, veel reizen en….een burnout. Bam….daar was het antwoord, ik ben doodsbang dat ik weer een burnout krijg….dus toch een blokkade..;-(

De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt om mijn draken (zo noem ik mijn innerlijke criticus) te temmen en dat is echt goed gelukt! Ik ben veel milder voor mezelf en heb mega stappen in mijn zelfbeeld en zelfliefde gemaakt! Maar in dat proces is er een nieuwe draak opgestaan die ik niet bewust ervaren heb. Deze draak zegt tegen mij “doe rustig aan, pas op jezelf, neem voldoende rust want voordat je het weet heb je weer een burnout”.

Bewustwording is de eerste stap in persoonlijke ontwikkeling, zo werkt het voor jou en zo werkt het voor mij. Toen ik het antwoord op de vraag ineens zo helder had kon ik mijn angst gaan onderzoeken en onder ogen komen, waar ben ik nou precies zo bang voor en is deze angst realistisch?

Ik zal de laatste zijn die zegt dat het (burnout) mijn nooit meer overkomt omdat ik weet dat ik “nooit” niet kan overzien. Ik ben wel de eerste die zegt en weet dat ik helemaal geen burnout heb gekregen van heel hard werken, reizen en succes. Ik heb een burnout gekregen omdat ik geen grenzen kon stellen, omdat ik een pleaser was, omdat ik geen nee durfde te zeggen, omdat ik mezelf niet goed genoeg vond, omdat ik het zelfbeeld van een waslapje had!

En precies daar ben ik zo in veranderd, heb ik zoveel in geleerd, sterker nog precies dat is waar ik nu andere vrouwen in mag coachen, inspireren en motiveren! Dus NEE, mijn angst is niet realistisch.

Natuurlijk weet ik dat ik goed op mezelf moet passen en dat ik me bewust moet blijven van mijn energie niveau en mijn grenzen. Ook dat geldt voor jou en voor mij, daarin ben ik geen uitzondering. Sterker nog, ik ben er extreem goed in, ik herken de signalen van mijn lijf, ken en erken mijn grenzen, zeg alleen nog JA als het voor mij goed voelt en het allerbelangrijkste; ik weet dat ik precies goed ben zoals ik ben!

Om de volgende stap in je ontwikkeling te kunnen zetten is het cruciaal dat jij weet wat jou tegenhoudt. Wat is jouw angst? Wat zegt jouw draak? En waarom? Pas daarna kun je door! Pas dan kun je stappen zetten!

Lieve groet,

Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.