Het oude spoor….

Sinds gisteren gaat #metoo viral…het is een oproep aan iedereen (man&vrouw) die zich ooit sexueel geïntimideerd en/of aangevallen heeft gevoeld om hun ervaring te delen. Uit het aantal #metoo alleen al op mijn tijdlijn zie ik hoe vaak mensen zich niet veilig gevoeld hebben.

Zoals het een land vol oordelen betaamt is er natuurlijk ook een tegengeluid.

 • Stop met #metoo want je maakt een slachtoffer van jezelf en dat is de verkeerde energie!
 • Had je uitgesproken toen het gebeurde want nu ben je mede schuldig aan het feit dat dit ook anderen gebeurd is!
 • Sexuele intimidatie bestaat niet want alleen jij bepaalt wat je voelt en wat je laat “binnenkomen”

Zomaar wat tegengeluiden die ik op diezelfde tijdlijn ben tegengekomen…

Waarom? Waarom vinden we zo massaal dat we overal een oordeel over mogen of moeten hebben? Als iemand zich aangesproken voelt door #metoo en zich op die manier wil uitspreken, waarom is er dan een oordeel nodig?

Het verschil tussen onkruid en een bloem is een oordeel (dr. Wayne Dyer). Wie heeft bepaald dat een bloem een bloem is en wie heeft bepaald dat onkruid onkruid is.

Niemand die het nog weet….niemand die mij nog kan vertellen waarom een bloem een bloem is en waarom onkruid onkruid is. En toch vinden we het allemaal. Met een gerust hart trekken we de mooiste creaties van de natuur uit onze tuin, omdat we geen onkruid willen. Maar wat als men vroeger nou had bedacht dat een tulp onkruid was? Precies….dan had jij echt geen vaas met tulpen op tafel staan want tulpen zijn immers onkruid en onkruid moet weg!

Als we geboren worden worden we op een bepaald spoor gezet, het spoor van onze ouders, die voor ons op dat spoor zijn gezet door hun ouders en alle ouders voor hen. Al hun overtuigingen, visies, tradities, meningen, oordelen worden zonder pardon over jou heen gestrooid..en je gaat er in mee…dat doe je als kind…

Voordat we het weten blijven we op dat spoor en stellen we wat we vinden, waar we van overtuigd zijn nooit ter discussie.

 • Het is zo….
 • Zo hoort het….
 • Dat doe je niet….
 • Dat kun je maken….
 • Daar moet je mee stoppen….
 • Dat is belangrijk…
 • Dat mag niet…
 • Dat moet je….

Het spoor van mijn ouders is anders dan het spoor van jouw ouders, ons spoor is dus ook niet gelijk….

Mijn “zo hoort het’s” zijn dus ook anders dan die van jou….

En toch vinden we allebei dat we “gelijk” hebben….sterker nog we hebben sterk de behoefte om ons gelijk te halen, anderen ervan te overtuigen en als ze niet zo denken als wij, anderen dan te veroordelen….

Ik realiseer me dat een wereld zonder oordelen nog heel ver te zoeken is en dat ik en mijn kinderen dat niet meer zullen meemaken…

Maar als ik door deze blog jou weer even kan laten nadenken over jouw spoor…hoe jij kijkt naar de wereld en je jezelf de vraag stelt….”waarom is een bloem een bloem en waarom is onkruid onkruid?”…misschien dat ik dan een bijdrage kan leveren aan een wereld zonder oordelen…

Ik ben dankbaar dat voor mij geldt #notme, maar mocht #metoo voor jou van toepassing zijn…please laat je dan niet tegenhouden door oordelen van anderen…..

Het zegt niets over jou….het zegt alles over die ander….

Het zegt alles over het spoor van de ander….over zijn of haar “het hoort zo”….laat het daar en deel wat jij te delen hebt….

Liefs Marjolein