10 Tips om een burnout te voorkomen!

10 Tips om een burnout te voorkomen! Dat klinkt goed! Stel je voor dat je door het lezen en opvolgen van 10 tips een burnout kunt voorkomen!

Vanmorgen zag ik het weer op mijn tijdlijn voorbij komen en als coach die zich richt op vrouwelijke professionals die tegen een burnout aanlopen, of er aan opkrabbelen zijn moest ik dit artikel van een groot vrouwenblad lezen! Stel je voor, dat zou het ei van Colombus zijn!

Natuurlijk wist ik al beter, maar mijn nieuwsgierigheid won het van mijn gezonde verstand. En eerlijk is eerlijk, iedere tip die in het artikel staat is waar en als jij je zou kunnen opvolgen dan zou je dat zeker helpen!

Want iedereen snapt dat voldoende slapen, gezond eten, grenzen stellen, vaker nee zeggen, tips zijn die echt helpen om beter met stress te kunnen omgaan!

Maar wat als jij nou als heel gezond eet, voldoende sport, geen slaap tekort hebt en ook best het gevoel hebt dat je je grenzen bepaalt en toch tegen die burnout aanloopt? Of wat als je zelf ook snapt dat gezonder eten, op tijd naar bed gaan en je grenzen aangeven jou zou helpen maar het je maar niet lukt?

Als het voorkomen van een burnout zo easy peasy zou zijn dan zouden niet meer dan een miljoen nederlanders met een burnout thuis zitten. Dus sorry dat ik misschien jouw zeepbel doorprik, maar het lezen van die tips gaan je niet helpen! Ze maken je misschien bewust dat er werk aan de winkel is, maar verder dan dat gaat het niet.

Als jij voelt dat je op je laatste energie loopt dan heb je echt iets anders nodig dan 10 tips. En ik weet dat de kans bestaat dat jij denkt dat jou dit nooit gaat overkomen. Dat je met een paar weken extra slaap of een weekje vakantie je heel snel weer fitter en energieker voelt. En dat hoop ik voor je….maar ik geloof het niet!

Een burnout ontstaat niet door hard werken of door weinig slaap. Een burnout ontstaat door de manier waarop jij omgaat met de stress die jouw dagelijkse leven met zich mee brengt. Ja je leest het goed, de manier waarop JIJ omgaat met stress en live events. En zeker, te weinig slapen of ongezond eten helpen daar niet bij, maar de vraag is waarom je zo slecht slaapt en slecht voor jezelf zorgt. Daar ligt de oorzaak!

Mensen die in een burnout terecht komen zijn over het algemeen de mensen waar we (en zij zelf) het niet van verwachten. De mensen die alles aan lijken te kunnen. Mensen die meer dan 100% geven op hun werk, de meest loyale betrouwbare enthousiaste gemotiveerde medewerkers/managers. Mensen die lijken te beschikken over een onuitputbare bron van energie.

Kijkend naar specifiek vrouwen zijn het ambitieuze vrouwen die hun volle potentie willen leven. Maar het zijn ook vrouwen die thuis een goede mama willen zijn en op hun werk goed werk willen afleveren, die er willen zijn voor hun sociale context. Het zijn sterke vrouwen, soms lijken ze wel superwoman!

Om te voorkomen dat je in een burnout terecht komt moet je kijken naar wie jij bent en hoe jij in het leven staat! Hoe ga jij om met stress? Welke overtuigingen heb jij meegekregen vanuit jouw verleden die maken dat je nu soms zo grenzeloos bent, het gevoel hebt dat jij alles aankunt en ook aan moet kunnen. Je moet je energie grens opnieuw leren kennen en erkennen! Je mag gaan leren dat goed genoeg het nieuwe perfectionisme is. Je mag gaan ervaren dat NEE ook gewoon een antwoord is, een antwoord dat niet altijd een vervolgreden nodig heeft. Je mag weer gaan ervaren hoe de verbinding tussen je hoofd en je lijf voelt, wat je lijf je allemaal vertelt en hoe je dit beter kunt herkennen. Je mag weer leren vertrouwen op je innerlijke stem/ je intuïtie. Kortom, als je een burnout wilt voorkomen of als je er midden inzit en je bent aan het opkrabbelen dan is er naast heel veel rust ook werk aan de winkel nodig.

Samenvattend, als je tegen een burnout aanloopt (ik vind het trouwens al heel knap als je dat zelf herkent!) dan heb je aan 10 tips niet genoeg. Andersom geldt het wel, als je je in die 10 tips herkent of als je bij dit artikel herkenning hebt, dan loop je waarschijnlijk al wel een tijdje te wankelen en te zoeken.

Het enige advies dat ik je kan geven (en ja…dat is een beetje “wij van wc-eend adviseren wc-eend) is om hulp te zoeken! Zoek een goede coach of onderzoek of bijvoorbeeld psychosomatische fysiotherapie wat voor je is.

Dus als je denkt….nu is het klaar! Ik ga een burnout voor zijn of ik zit erin en zie in dat ik met alleen tips niet verder kom….kom in actie! Hoe vermoeiend dat misschien ook voelt, maar wachten tot je omvalt is ook geen optie toch?

Warme groet,

Marjolein de Jong

Wil je weten wat ik hierin voor jou kan betekenen? Boek een gratis inspiratiesessie van 30 minuten via; Competencer, online coaching

tel; 06 – 39 57 99 71

Het is mijn missie om vrouwen weer te laten (her)ontdekken hoe onmetelijk krachtig ze zijn!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.